Tips voor gebruik

Het boekweit hoofdkussen voelt anders aan dan een kussen met veren, dons of schuim vulling. Daarom zul je in het begin misschien wel wat moeten wennen. Daarna wil je alleen nog maar op een boekweitkussen slapen!

Het boekweitkussen is eenvoudig aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren en wensen.

Je ontvangt van ons een extra goed gevuld boekweitkussen zodat je er zeker van kunt zijn dat er bij levering voldoende boekweitkaf in het hoofdkussen zit. Aangezien elk lichaam anders is, is het essentieel om voor het eerste gebruik de hoeveelheid vulling aan te passen aan jouw persoonlijke behoefte. Via onderstaand stappenplan bepaal jij hoeveel vulling er specifiek voor jou in het kussen hoort te zitten.

 • De juiste plek: Ga naar jouw slaapkamer om jouw kussen te testen en leg het kussen op bed. Let op: test altijd op je bed aangezien de hardheid van jouw matras voor een belangrijk deel de hoeveelheid vulling bepaalt die er in het kussen hoort te zitten.
 • Voorvormen: Maak met je hand/vuist een kuitje in het midden van het kussen op de plek waar je hoofd komt te liggen. Zorg er daarbij voor dat er voor je nek een opstaande rand overblijft als ophoging om de ruimte tot aan je nek op te vullen en je nek daarop kan rusten.
 • Liggend bijstellen: Ga in jouw favoriete slaaphouding op jouw bed liggen alsof je gaat slapen. Ervaar of het kussen op de juiste manier is voorgevormd (zie stap 2) en indien nodig pas al liggend aan zodat het aanvoelt dat het kussen hoofd, nek en schouders overal gelijk ondersteunt. Dit kan door het kuiltje dieper / minder diep te maken en/of de ophoging voor de nek hoger of lager te maken.
 • Ideale lighouding controleren: Als de druk overal gelijk voelt dien je na te gaan of je wervelkolom, nek en hoofd in een rechte lijn liggen. De eerste keer zal in vrijwel alle gevallen het kussen te vol gevuld zijn, verwijder in dat geval een deel van de vulling door deze in de bijgeleverde papieren zak te gieten, door de rits iets te openen. Herhaal vervolgens het stappenplan totdat de ideale lighouding is bereikt.
 • Klaar voor gebruik: Heb je jouw ideale lighouding bereikt? Dan is jouw gepersonaliseerde boekweitkussen klaar voor gebruik! Vergeet niet elke avond voor het slapen gaan stap 2 en 3 te doorlopen zodat het kussen elke keer opnieuw perfect op jouw lichaam aansluit.
 • Een goede nachtrust gewenst!

Onderhoud van het boekweitkussen.
Af en toe wil je het boekweitkussen wellicht eens verfrissen of verschonen. Dit kun je doen door de rits te openen, de vulling uit de hoes te 'gieten' in een emmer of anderszins en deze daar te bewaren, terwijl je de hoes wast op maximaal 60 graden. Laat de hoes vervolgens aan de lucht drogen. Helemaal droog kun je de vulling weer terug doen in het kussen. Dit gaat het gemakkelijkst als je een brede trechter hebt of als je er zelf eentje maakt door simpelweg een A4-tje schuin op te rollen en even vast te plakken op de zijkant met een plakbandje. Rits dicht en je kunt weer optimaal genieten van je boekweitkussen!

Jouw boekweitkussen hervullen doe je zo:

1. Leeghalen van je boekweitkussen. Om je kussen op een fijne manier te hervullen, kun je het best de vulling er geheel uitgieten via de rits aan de zijkant. De boekweitdoppen kun je in de groencontainer doen, of gebruiken als strooisel in je tuin, om bijvoorbeeld onkruid tegen te gaan.
2. Wassen van de hoes / het tijk. Was je hoes op ongeveer 40 graden, zonder te krimpen. Je kunt het kussen ook op hogere temperaturen wassen, maar dan kan de stof wat krimpen.
3. Goed laten drogen van het tijk. Nadat de hoes / het tijk goed droog is kun je de nieuwe boekweitdoppen erin doen.
4. Hervullen. De droge hoes kun je nu gemakkelijk hervullen met de nieuwe boekweitdoppen, door bijvoorbeeld een a4'tje schuin op te rollen tot een trechter, met een brede mond, die mooi in de opening van het kussen past. Je kunt het papier met wat plakband vast zetten. Dan kun je de hoes gaan vullen. Dat kan wel wat geknoei opleveren ;-) Maar dat hoort er nu eenmaal bij hoor, geen paniek.
5. Even testen en de vulling aan je wensen aanpassen. Misschien is de hoeveelheid wel wat ruim en wil je toch weer wat van de boekweitdoppen uit je kussen halen. Speel wat met de hoeveelheid tot het voor jouw de juiste is. Dan nog een laatste test. Lig je lekker? Dan kunnen jullie er samen weer een paar jaar tegenaan!

Verwarming of afkoeling
U kunt dit kussen heel gemakkelijk in de ijskast of diepvrieskast afkoelen en gebruiken als koude-therapie om zwellingen te laten afnemen en de pijn te verminderen. Stop het boekweitkussen hiervoor in een plastic zak.
Veel mensen verwarren een boekweitkussen met een kersenpitkussen en denken dit dan ook in de magnetron te kunnen stoppen. Dit raden wij af, het is niet hetzelfde..
Verwarming van het boekweitkussen is op zich wel mogelijk, maar niet echt aan te raden omdat dit de vochtigheidsgraad van de doppen vermindert, waardoor ze gemakkelijker breken.
De doppen zijn niet brandbaar.

Mijten, ongedierte, schimmels
De natuurlijke eigenschap van de doppen is de boekweitkorrel te beschermen tegen alle organismen van buitenaf. In de doppen vindt ongedierte dan ook geen enkele voedingsbodem. Bij dagelijks gebruik worden ze nooit aangetast door ongedierte. Een kussen dat echter langere tijd niet gebruikt is, kunt u het best 24 uur in een plastic tas in de diepvrieskist stoppen om mogelijk ongedierte te doden.

Allergie
Ik ben allergisch voor koren en meel; kan ik dan een boekweitkussen gebruiken? Aangezien boekweit een vrucht is en geen graan (ofwel een pseudo-graan genoemd) vertonen slechts zeer weinig personen een allergische reactie. De doppen zijn van nature anti-allergisch en daarom kan iedereen een boekweitkussen gebruiken.

Waterbed
Boekweitkussens zijn zeer aan te raden in combinatie met een waterbed. Ze vertonen namelijk hetzelfde effect als het waterbed. De luchtige boekweitdoppen maken een goede warmtescheiding met het verwarmde water.

Futon
Een boekweitkussen is zeer geschikt voor gebruik bij slapen op een futon, een japans matras, en wordt daarom ook wel een futonkussen genoemd.

Onze service

 • Gratis verzenden vanaf €60
 • 30 dagen gratis uitproberen!
 • Vragen? Dezelfde dag nog persoonlijk advies
 • Vandaag voor 14.00u besteld, morgen in huis
 • Specialist sinds 2005

Voordelen boekweitkussen

 • Ideale balans van stevigheid en aanpassingsvermogen
 • Optimale drukverdeling tussen hoofd, nek en schouders
 • Maximale warmte afvoer waardoor transpiratie wordt beperkt. Ideaal verkoelend zomerkussen.
 • Van nature anti-allergisch en zowel bacterie werend als schimmelwerend
© 2011 - 2020 boekweitkussen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel